Deurne

Deurne (in het dialect zegt men: Deurze) is de grootste plaats binnen de gemeente Deurne, wat gelegen is in Zuidoost-Brabant. Deze gemeente is gesitueerd tussen Helmond en Venray. Er zijn nog vijf andere Peeldorpen die onder deze gemeente vallen, te weten: Zeilberg, Liessel, Vlierden, Neerkant en Helenaveen.

Deurne ligt voor een groot deel op de peelrandbreuk. Hier zijn in de bodem uitgestrekte venen ontstaan, dit is waar men nu spreekt van de huidige Peel. Dit gebied is dan ook uitermate geschikt om te genieten van een natuurrijke wandeling of fietstocht. Deze gemeente kenmerkt zich met name ook door museum De Wieger, hier was ooit de schilderende arts Hendriks Wiegersma woonachtig. Friso Wiegersma, een partner van Wim Sonneveld, was een van zijn zonen. Hij schreef voor hem het liedje ‘Het Dorp’, in de volksmond ook wel bekend als ‘het tuinpad van mijn vader’. Dit pad bestaat ook daadwerkelijk en grenst direct aan museum de Wieger. Ook een van de bekende personen uit deze gemeente was de schrijver Toon Kortooms vooral bekend van de boeken Beekman en Beekman en Help! De dokter verzuipt! Er ligt nu ook een compleet natuurpark dat vernoemd is naar Toon Kortooms.

Wanneer men de kern van Deurne betreedt geniet men van een bruisend en erg divers aanbod aan winkels. Op het marktplein ontmoet de plaatselijke horeca elkaar, waar je onder het genot van een hapje en drankje kunt genieten van een mooi uitzicht op het schitterende gemeentehuis. Het centrum is mede door het intercitystation wat Deurne rijk is, erg goed op loopafstand bereikbaar voor toeristen.

Kenmerken

Gemeente: Gemeente Deurne

Dialect: Deurze

Inwoners: 24.980