Peeldorpen.nl

Mooiste plekken rondom de peel

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Image 1
Image 2
Image 3
Image 4
Image 5
Image 6
Image 7
Image 8
Image 9
Image 10
Image 11
Image 12
Image 13
Image 14
Image 15
Bakel
Bakel smal
 
Algemeen Evenementen Verenigingen BezienswaardighedenKerken Uitgaan Uit eten Overnachten Winkelen Video Return

 
Peeldorp Bakel (Brabants: Boakel ) is een plaats in de gemeente Gemert-Bakel in de provincie Noord-Brabant. Bakel was in het Ancien Régime een heerlijkheid in het hertogdom Brabant, behorend tot het Kwartier van Peelland onder de Meierij van 's-Hertogenbosch.
Bij de instelling van de gemeenten na de Franse tijd werd de gemeente Bakel en Milheeze opgericht, die tot aan de samenvoeging met Gemert in 1997 bleef bestaan. Op 1 januari 2012 bedroeg het inwoneraantal van Bakel 5562.
 
Ligging
Bakel ligt tussen Helmond en Milheeze. Nabijgelegen kernen zijn Aarle-Rixtel, Brouwhuis, Deurne, De Mortel.
 
Etymologie
Bakel is een loo-naam, verwijzend naar een open loofbos of loo waarbinnen de nederzetting lag. Het voorvoegsel bak- zou afgeleid zijn van rug, welving of hoogte (vergelijk het Engels: back).Andere verklaringen zijn ook geopperd, daar bake ook op varken betrekking zou kunnen hebben (vergelijk big en bacon). De plaatsnaam Bakel komt de eerste keer voor in een akte uit 714. Het bewijs hiervoor staat in een afschrift van een akte, opgenomen in het zogenaamde "Liber Aurus Epternacensis" (het gulden boek van de abdij van Echternach) van eind 12e eeuw. De akte was opgemaakt in Bakel ("Bagoloso" in die tijd).
 
Geschiedenis
Bakel was gelegen aan de oude doorgaande weg van Empel naar Roermond aan een weg, die ook wel de Oudestraat (prehistorische route Empel-Roermond) werd genoemd. De oudste schriftelijke vermelding stamt uit het jaar 714, als er voor de Frankische hofmeier Pippijn II een oorkonde wordt opgemaakt in diens woning in Bakel ("Bagoloso" in die tijd). Dit vroeg-middeleeuwse koninklijke verblijf is archeologisch nog niet gelokaliseerd. Een oorkonde uit 721 spreekt over de bezittingen van de Frankische edelman Herelaef, wiens moeder bezittingen te Bakel (Baclaos) had. Herelaef schonk in dat jaar aan Willibrordus onder meer een kerk te Bakel. Deze kerk kwam door toedoen van Willibrordus in het bezit van de Abdij van Echternach, welke tot 1795 invloed zou blijven houden in Bakel. De authenticiteit van de oorspronkelijke documenten, waarvan het origineel in het algemeen al in de 11e eeuw verloren was gegaan, is twijfelachtig. Ze berusten op het Liber Aureus dat door belanghebbende monniken is geschreven.
Vóór 721 werd in Bakel een houten kerk gebouwd die omstreeks 1100 vervangen werd door een stenen Romaanse kerk. Deze is op haar beurt weer door de huidige, gotische, kerk vervangen. De parochiekerk van Bakel was de moederkerk voor de inwoners van Deurne, Gemert en Milheeze.
 
Wijken
Er zijn veel verschillende wijken in Bakel onder andere: Oranjewijk met namen van de verschillende Oranjes van Nederland, de Bloemenwijk met namen van verschillende bloemen bijvoorbeeld Boterbloemstraat, Korenbloemstraat, de Rozenwijk met namen van verschillende rozen bijvoorbeeld Duinroosstraat, Klaproosstraat, de wijk Soersel (afgeleid van straatnaam Roessel) en de nieuwbouwwijk Neerakker.
  
 
 


Banner
Peeldorp nieuw
Download hier je Peeldorpen
App voor je mobiele telefoon

Peeldorp enquête

Wij vinden het fijn als je een mening geeft over deze site.
 

    © Copyright 2020     Peeldorpen.nl

 

                          Over ons     |     Contact     |     Algemene voorwaarden