Over de Peel

De Groote Peel is een aaneengesloten natuurgebied gelegen op de grensstreek tussen Brabant en Limburg. De Groote Peel heeft een oppervlak van maar liefst 1400 hectare en is hiermee een uniek gebied voor natuurliefhebbers en wandelaars. De naam ‘Peel’ is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van het Romeinse Locus Paludosus, wat letterlijk ‘moerassige streek’ betekent. 

In het verleden is er erg veel turf, ook wel veen genoemd, gestoken in dit gebied. Sinds door de mens werd ontdekt dat gedroogd veen kon branden, is men het gaan gebruiken als brandstof. Ook in de Peel. Omstreeks 1850 begon namelijk de grootschalige turfwinning. In circa 100 jaar is het meeste veen dan ook afgegraven. Er werd turf gestoken vanaf eind maart tot medio juli. Na het steken moest deze turf nog drogen in het veld. Door dit proces groeiden er op diverse plaatsen bomen in dit natuurgebied. Later werden deze opgeslokt en verdwenen deze in het veen. 

Er staan ook veel planten in de Peel. De belangrijkste hoogveenplant is het veenmos. Daarnaast is de vleesetende zonnedauw, lavendelheide, kleine veenbes, witte snavelbies, wollegras en veenpluis te aanschouwen. Op de droge gedeeltes van de Peel groeit struikheide met hier en daar klokjesgentiaan en wolfsklauw. Uiteraard zijn er ook diverse vogels en vele andere dieren te bekennen in dit prachtige gebied. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de gladde slang, kikkers, padden en insecten. Middels het grazen van onder andere koeien, wordt de landschappelijke openheid in stand gehouden. Deze eten deels de ontkiemende boompjes op.

Om bovenstaande zelf te ontdekken is het een echte aanrader om dit schitterende gebied zelf eens te ontdekken. Op deze website treft u nadere informatie aan over de Peeldorpen die in en rondom dit prachtige gebied zijn gelegen.