Zeilberg

Zeilberg (in het dialect zegt men: Zaailberg) was in het verleden een buurtschap, wat later veranderde in een kerkdorp van de gemeente Deurne. Wegens uitbreiding van deze gemeente, is het feitelijk nu een oostelijk gelegen wijk. Echter beschikt Zeilberg nog altijd over een eigen karakter. Ook opvallend zijn de eigen plaatsnaamborden, wat het in principe ook een uniek Peeldorp maakt. Deze plaatsnaamborden zijn tevens voorzien van de tekst ’’t skônste plèkske’’. (Nederlandse vertaling: ‘’Het mooiste plekje’’.)

Omstreeks 1600 hebben zich een aantal pottenbakkers gevestigd in de nabijgelegen buurtschap Hanenberg. Rond 1650 was er een bloeiende huisnijverheid ontstaan. Tot op heden draagt de Zeilbergse carnavalsvereniging ook nog steeds de naam De Pottenbakkers. Er is in 1914 een eigen parochie gesticht, op verzoek van de lokale bewoners. In de jaren ’60 schreef bewoner Jan van Ooij een volkslied, ook bekend als ‘’ Kende gij ’t plekske waor ge bent geboren’’. (Nederlandse vertaling: ‘’Ken jij het plekje waar je bent geboren’’.)

Bij het bezoeken van Zeilberg is direct de gemoedelijke sfeer voelbaar. Ook zijn er diverse bezienswaardigheden welke meer dan de moeite waard zijn voor de toerist. Hierbij kun je denken aan de karakteristieke kerk, pastorie, klooster, molen, De Clarinet, voormalige kleuterschool en diverse beelden gericht op de geschiedenis van dit gezellige Peeldorp. In de Blasiusstraat, ook wel de hoofdstraat genoemd, treft men diverse horecagelegenheden aan met een mooi zicht op de kerk. Op nog geen 5 minuten lopen is het buitengebied gesitueerd, waar men heerlijk kan wandelen of fietsen.

Kenmerken

Gemeente: Gemeente Deurne

Dialect: Zaailberg

Inwoners: 1.800